Forgórózsa Népművészeti Központ
bartok.jpg
BÚCSÚ MEZEI LAJOSTÓL PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 
Írta: adminisztrátor 2016   
2018. október 16. kedd, 08:34
BÚCSÚZUNK MEZEI LAJOSTÓL

Vasárnap reggel elhunyt Mezei Lajos, a gömöri, borzovai pásztor hagyományok utolsó őrzője, képviselője. Aki hallotta már őt mesélni, énekelni, nem felejti el.Sajnos már nem lesz, aki elmondja a következő táncos generációknak, hogyan kell barkóca fából a gömöri pásztorbotot készíteni...Senki nem volt, aki úgy ismerte volna a gömöri erdők-mezők titkait, mint ő. De ha a borzovai templom történetét kellett felidézni, akkor is hozzá fordultunk. Szerencsés, aki láthatta tőle a szilicei pásztorfogadás szokását...2014-ben a Forgórózsa Fesztiválon fiával, Lórival még bemutatták...
Utoljára a 2018-as nyári, várhosszúréti táborban találkoztunk vele.

Nyugodj békében, Lajos bácsi!Mezei Lajosról:

Módosítás dátuma: 2018. október 16. kedd, 09:33
 
Tanévnyitó PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Sajtó, internet megjelenések
Írta: adminisztrátor 2016   
2018. október 16. kedd, 08:23
Kattints a képre, hogy elolvashasd!
Módosítás dátuma: 2018. november 25. vasárnap, 02:00
 
Visai tábor - 2018 PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Táborozások
Írta: adminisztrátor 2016   
2018. október 12. péntek, 11:59
A Csutri táncegyüttes a Pötörkével közös egy hetet töltött a mezőségi Visán, néptánc táborban. A "Levente-panzió" munkatársai és a falu nagy szeretettel fogadott bennünket. Az iskolában roptuk nap mint nap a széki és visai táncrendet, Busai Norbert és párja vezetésével. Esténként Felcsíkról érkezett fiatal banda húzta a táncházakban a talpalávalót. Miközben dúskáltunk a finom tájjellegű ételekben, felmásztunk a templomdombra, vagy a bivalycsordát vártuk az esti harangszó után, azon járt az eszünk, hogy tán nem kéne hazamenni...itt megállt az idő.
Egy napot Széken töltöttünk: a gyönyörű templom, tájház, tisztaszoba megtekintése után hagyományőrző táncosokkal  és széki muzsikusokkal táncolhattunk az iskola közösségi termében.
Visában az utolsó este a magyarpalatkai banda húzta nekünk a talpalávalót a visai bálban, amelyre a falu apraja-nagyján kívül a még élő kiváló énekesek és táncosok is ellátogattak. Felejthetetlen volt látni őket táncolni, hallgatni énekeiket, csujogatásaikat. A legidősebbek is ott voltak, az Isten még sokáig éltesse őket!
A fotók, videók is tükrözik a nagyszerű hangulatot.


kattints a további képekért
 
Várhosszúréti tábor PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Táborozások
Írta: adminisztrátor 2016   
2018. október 12. péntek, 11:40
Fantasztikus hetet töltött a Sarkantyúka táncegyüttes a gömöri Várhosszúréten, 2018. július 4-10. között. A néptánc táborban az ország legkiválóbb táncpedagógusai tanították a gyerekeket: a táncelőkészítő tréninget Busai Norbert, a tardoskeddi táncokat Kupec Zsófia és Kupec Mihály, a bukovinai táncokat Kocsis Enikő és Fitos Dezső.
A kiváló ételek, a  színvonalas kézműves foglalkozások, a fergeteges esti táncházak, a hagyományőrzőkkel való találkozások és beszélgetések, a bátorság-túra felejthetetlen élmények voltak, ma is jó szívvel emlékszünk rájuk. A fotók, videók önmagukért beszélnek.


kattint a további képekért

 
Évnyitó PDF Nyomtatás E-mail
Visszatekintő
Írta: adminisztrátor 2016   
2018. szeptember 12. szerda, 23:10
Módosítás dátuma: 2018. október 16. kedd, 08:29
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

4. oldal / 38
Joomla templates
Ma 2019. április 22., hétfő, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 23 vendég böngészi