Forgórózsa Népművészeti Központ
bartok.jpg
Az V. Forgórózsa Fesztivál összegzése PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Fesztivál 2015
Írta: Lajosadmin   
2015. május 15. péntek, 11:51
Immár ötödik alkalommal szervezte meg a tatabányai Forgórózsa Népművészeti Központ a Forgórózsa  Fesztivált, 2013-tól már a Vértes Agorájával közös együttműködésben. A tematikus fesztivál célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyar népcsoportok színes népi kultúráját megmutassa a Tatabányán és környékén élőknek a folklórtól a tárgyalkotó népművészetig. Az eddigi fesztiválokon már bemutatásra került Komárom-Esztergom megyén kívül a mátyusföldi, rábaközi, zoboraljai, gömöri, bukovinai székely, mezőségi  illetve a palóc népművészet.

Ebben az esztendőben a doroszlói (Vajdaság) magyarok és a nagyecsediek (Szatmár) népviseletét, táncait, szokásait láthattuk, dalait, népzenéjét hallhattuk az ott élők hű „tolmácsolásában”. Doroszlóból (Vajdaság) és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsedről ideérkezett hagyományőrzők a Vértes Agorája előtt felállított nagyszínpadon illetve az Agora színháztermében felépített „tisztaszobákban” mutatták be látványos, fergeteges hangulatú műsorukat.
A fesztivál első napján, szombaton zajlott a III. Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Ki-Mit-Tud minősítő verseny, amelyre közel 600 versenyző 131 produkcióval vett részt néptánc, népdal, népmese és népzene kategóriákban. Neves, hat tagú zsűri értékelte a produkciókat, és az esti eredményhirdetés után vasárnap délelőtt az arany és kiemelt arany minősítésűek a szabadtéri színpadon két órás műsorban nagyközönség előtt ismételték meg produkciójukat.


Kiemelt vendégünk volt Tatabánya testvérvárosából, az erdélyi Székelyudvarhelyről érkező Boróka Néptáncegyüttes, bemutatva a székely néptánc szépségét, dinamizmusát. Számtalan program színesítette a kétnapos rendezvényt: harmonika koncert, „megyei népművészeti műhelyek” sorozatunkban a Kincső Zenekar, a Csevergő együttes, Kurdi Gábor mutatkoztak be, koncertet adott a Mydros görög zenekar, a Cserszömörce, a „magyar néptánc virtuózai” sorozatban bemutatkozott a Folkmanushowk. A sok-sok fellépő, gyermek-szereplő között a tatabányai Erkel Ferenc AMI néptánc és népi ének tagozatos tanulói, a Ki-Mit-Tud-ra érkező versenyzők (néptáncosok, népi énekesek, népzenészek), az FNK csoportjai is bemutatkoztak. Fábián Éva mesemondó és népdalénekes gyermekműsora és a Kutyomfitty társulat gyermek-előadása  a kicsik számára felejthetetlen élményt nyújtottak, ugyanakkor a Kutyomfitty társulat felnőtt előadással is szórakoztatta a nagyérdeműt. Folyamatosan, több részletben bárki megnézhette a „Ludas Matyi”című színdarabot kaposvári színész hallgatók előadásában. A gyerekeket sokféle játék várta: kinyitott a vurstli, a Fajáték-park, a népi kézművesekkel korongozhattak, bőrözhettek, kosarat fonhattak, szőhettek, kovácsolhattak, csuhézhattak, üveget festhettek. A vásárban kézműves termékeket vásárolhattak az idelátogatók és volt választék étel-ital terén is. A „Boszorkányudvarban” jósnő és masszőr várta az érdeklődőket. A tatabányai múzeumban Kurdi Gábor hangszerkészítő mester kiállítása volt látható.
A fesztivál zárása képpen „a magyar népzene és táncházmozgalom nagy alakjai” sorozatban a Söndörgő adott nagysikerű koncertet vasárnap este.
A Forgórózsa Fesztivál a megyei népművészeti fesztiválok sorát gazdagítja és mára már jegyzik országos szinten is, mint egy népművészeti értéket képviselő programot. Ezt bizonyítják az országos médiumok megkeresései, érdeklődései, illetve a szakma általi elismerések,  visszhangok, vélemények.

  Joomla templates